Arra fókuszálnak, mit hozhat a jövő
Ahelyett, hogy arra keresik a válaszokat, miért történik velük az, ami, inkább egy szebb jövő lehetőségére összpontosítanak. Nem engedik, hogy a pillanatnyi bukások határozzák meg az életüket – mindig előre menetelnek, és hiszik, hogy egy boldog, sikeres jövő vár rájuk.

Megbocsátanak maguknak
Ha hibát követnek el, nem önostoroznak még hetekkel később is a történtek miatt. Konstatálják, hogy igen, ezt bizony elbaltázták, de ezzel a lendülettel tovább is lépnek. Tanulnak az esetből, levonják a következtetéseket, és elengedik a kudarccal járó negatív érzéseket.

Nem készülnek ki az elutasítástól
Ha azzal szembesülnek, hogy nemet mondanak nekik – legyen szó szakmai elutasításról, vagy magánéletiről – ahelyett, hogy teljesen kiborulnának, úgy szemlélik az egészet, mint valamit, ami a javukat szolgálja. Ha ugyanis XY nemet mondott, az biztosan azért van, mert Z majd igent fog, és azzal sokkal jobban járnak.

Nem tartja őket vissza a félelem
A kreatív emberek mernek igent mondani a kalandokra és az ismeretlenre, és nem engedik, hogy a félelem visszatartsa őket. Számukra nem is a cél elérése, hanem az afelé vezető út közbeni felfedezés, az újdonságok megismerése okozza az igazi örömet.

Kerülik a rutint
A kreativitás egyik fontos eleme a spontaneitás, így végül is nem meglepő, hogy kikészülnek a motonon rutintól. Még ha ugyanazt is csinálják, akkor is igyekeznek feldobni valamivel a hétköznapokat – például mindig másik úton mennek A pontból B-be, vagy épp a munkahelyüket dobják fel valamivel, hogy ne legyen olyan szürke a környezetük.

Vállalják, hogy sebezhetőek
Sokan úgy gondolják, hogy mindig erősnek és keménynek kell lenni, és ha belül romokban is heversz, ezt akkor sem szabad mutatnod. Nos, a kreatív emberek épp ennek az ellenkezőjét vallják: szerintük ezt az érzést is meg kell élni, és ha úgy alakul az életük, fel merik vállalni, hogy rossz periódusban vannak.

Hiszik, hogy minden összefügg
Mindegy, hogy egy felsőbb hatalom erejében hisznek, vagy csak simán az Univerzum összefüggéseiben, de mindannyiuknak meggyőződésük, hogy minden okkal történik, és a világ összes döntése és cselekedete közt kapcsolat van. Éppen ezért képesek a korábban említett elengedésre és hisztimentes életre – tudják, hogy okkal történik minden, ezért nem kérdőjelezik meg, és nem is harcolnak ellene.

Képesek kimászni a fejükben létező negatív mocsárból
Egy embernek naponta átlagosan 50 ezer gondolat fogalmazódik meg a fejében, aminek 80%-a a legtöbbjüknek negatív. A kreatívak viszont ebben is kivételek, hiszen ők ahelyett, hogy a rossz dolgokon agyalnának egész nap, inkább sokat járnak társaságba, a természetbe, és olyasmikkel veszik körbe magukat, amiktől pozitív irányba terelődnek a gondolataik.

A visszaesések is motiválják őket
Ha belefognak valamibe, de elsőre nem sikerül neki, és később is rontanak el dolgokat, akkor sem adják fel az egészet. Sőt, a bénázás külön motiválja őket arra, hogy igenis megcsinálják, amit akarnak.

Nem ragaszkodnak görcsösen
A kreatív emberek megértik, hogy semmi értelme nincs a görcsös ragaszkodásnak, hisz ha már harcolni kell azért, hogy valami a tiéd maradjon, az valójában már nem is a tiéd. Ráadásul a kapaszkodás annyi energiát elvesz, hogy hulla fáradt leszel az élet más területein is. Hiszik, hogy ha bezárul egy ajtó, majd kinyílik egy új.