A megcsalásnak számos oka lehet, védjétek ki őket!


Hasonlítgatás

Az egyik résztvevő szerint nagymértékben rombolja az önértékelést, ha a feleség más férfiak előnyös vonásait, jellemvonásait elismeri, esetleg össze is hasonlítja másokkal a férjét. Természetesen ez nem minden nő szokása, de akiknél előfordul, azoknál okozhat problémát.

Egy, a vizsgálatban nyilatkozó férfi így beszélt a feleségével kialakult kellemetlen helyzetről:
– Úgy éreztem, hogy már nem vagyok vonzó a feleségem számára, a gyomrom mindig görcsben volt, mert más vagyok, mint ez vagy az a férfi, akivel éppen példálózott, hogy miért elismerésre méltóak. Te hogy éreznéd magad a helyemben? – tette fel a férfi a jogos kérdést.

Valóban, mi, nők sem szeretjük, ha bombázókhoz vagy más akár hétköznapi nőkhöz hasonlítanak minket. Épp ezért képzeld el a fordított helyzetet, és ne tedd ezt társaddal sem. Persze magadban óhatatlanul megteheted, ugyanígy a párod is, de kimondani nem kell a bántó szavakat. Valószínűleg azért egymást választottátok, mert egymást láttátok a legszebbnek és legjobbnak.

 

Alaptalan féltékenység
A bizalmatlanság, az alaptalan féltékenység bármelyik fél részéről óriási hiba lehet, hiszen borzasztó érzés vádak kereszttüzében élni, és folyton magyarázkodni. Bár sokan hűtlenek, nem szabad általánosítani, és mindenkiből kinézni, megtenné.

Természetesen van olyan, amikor a féltékenység nem alaptalan, erre egy beszélgetéssel kell fényt deríteni. Kérdezd meg magadtól, miért érzed, hogy baj van. Megváltoztak párod szokásai, gyakran túlórázik, vagy te nem érzed magad biztonságban? Ha mindezt tisztáztad magadban, beszéld meg vele, hogy mi bánt, az őszinte kommunikáció nagyon fontos, ellenben a végtelen szónoklatok és az állandó vádaskodás mindent elront.

Egy másik nyilatkozó kapcsolata is így futott zátonyra: hűséges férj volt egészen addig, míg a felesége el nem kezdett alaptalanul féltékenykedni.
– A nászutunkról visszatérve a feleségem arra gyanakodott, hogy megcsaltam, mindezt azért, mert az apjának volt egy viszonya valamikor a múltban. Nem értettem, mi közöm van nekem ehhez, miért hasonlít hozzá.
A férfi egy idő után besokallt, és másnál kereste a boldogságot, mert a felesége mellett nyugalmat nem, ellenben hosszas veszekedéseket kapott.

 

Nők több fronton
Elmúltak már azok az idők, amikor a nő kizárólag a feleség, a háztartásbeli és az anya szerepét töltötte be. A szerepek kibővültek, ahogy az értékrend is változott, és ma már teljesen természetes, hogy a nők is pénzkeresők